Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το μέλι χαρακτηρίζεται μερικές φορές και ως υγρός χρυσός.
Όχι μόνο αποτελεί ένα νόστιμο γλυκαντικό για κάθε είδους συνταγές και σνακ, αλλά υπάρχουν και πολλά αναφερόμενα οφέλη του μελιού.
Στα προϊόντα Zarbee's, δεν το χορταίνουμε! Το μέλι είναι το βασικό συστατικό σε όλα τα προϊόντα μας για τον βήχα και το πονόλαιμο. Τι το κάνει όμως τόσο ξεχωριστό;
Ας διερευνήσουμε σε βάθος την προέλευση του μελιού και ας μάθουμε γιατί χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Από πού ξεκίνησαν όλα;
Η διαδικασία παρασκευής του μελιού είναι τόσο συναρπαστική μα συνάμα και λίγο ιδιαίτερη.
Αφού οι μέλισσες συλλέξουν νέκταρ από τα λουλούδια, το πηγαίνουν πίσω στην κυψέλη τους και το εναποθέτουν. Εκεί το μέλι φυλάσσεται μέσα στην κηρήθρα όπου η κίνηση των φτερών των μελισσών ευνοεί την εξάτμιση, μετατρέποντας το στο κολλώδες γλυκό υγρό που γνωρίζουμε και αγαπάμε (1).
Η ακριβής προέλευση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν και καταναλώνουν μέλι είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθ'όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Οι ιστορικοί έχουν βρει ακόμη και στοιχεία που υποδηλώνουν τη χρήση του στους προϊστορικούς χρόνους (2).
Πίνακες ζωγραφικής σε σπήλαια που ανακαλύφθηκαν στο Cuevas de la Araña στην Ισπανία φημολογείται ότι απεικονίζουν την παλαιότερη γνωστή καταγραφή ανθρώπων που αναζητούν μέλι για να τραφούν, η οποία χρονολογείται πριν από περίπου 8.000 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, οι παλαιότερες καταγραφές μελισσοκομίας βρέθηκαν σε ναό που χτίστηκε το 2.400 π.Χ. κοντά στο Κάιρο (3).
Στην αρχαία Αίγυπτο, με το μέλι παρασκεύαζαν γλυκίσματα τύπου κέικ και τα πρόσφεραν ως δώρα στους θεούς τους. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ως συστατικό στη διαδικασία ταρίχευσης.
Οι αρχαίοι Έλληνες (4) το χρησιμοποιούσαν, επίσης, ως προσφορά στους θεούς, και εκτενώς σε πολλές συνταγές – συμπεριλαμβανομένου του αλκοολούχου ποτού των θεών, του υδρόμελου.
Βαβυλωνιακά και σουμεριακά (4) σφηνοειδή γραπτά που χρονολογούνται γύρω στο 2.000 π.Χ. αναφέρονταν, επίσης, στη χρήση μελιού σε προσφορές και σε ιερά κτίρια.
Από τότε, το μέλι χαρακτηρίζεται για τις πολλές χρήσεις του σε φαγητά και ποτά μέχρι και σε θρησκευτικές τελετουργίες, ενώ αποτελεί και φυσικό φάρμακο.
Ήταν η κύρια πηγή γλυκύτητας πριν από την επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής μέχρι σήμερα.
Ενώ χρησιμοποιείται πιο συχνά ως γλυκαντικό για προσθήκη σε τσάι, αρτοσκευάσματα και σάλτσες, το μέλι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
1. Μέλι και ανακούφιση από τον βήχα
Το μέλι χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για την καταπολέμηση του βήχα εδώ και χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει, επίσης, τη συμπερίληψη του μελιού ως θεραπεία για τον βήχα για τα παιδιά (5).
Ο βήχας είναι η φυσική αντανακλαστική δράση του σώματός σας, το οποίο προσπαθεί να καθαρίσει τους αεραγωγούς σας από ερεθισμούς ή υπερβολική βλέννα.
Αλλά ειδικά τη νύχτα, ο βήχας μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και να επηρεάσει τη διάθεσή σας το επόμενο πρωί.
Η σύσταση του μελιού λειτουργεί δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα στον ερεθισμένο λαιμό και τις βλεννώδεις μεμβράνες, γεγονός που έχει μια καταπραϋντική δράση μειώνοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του βήχα (5).
Εάν υποφέρετε από βήχα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το Σιρόπι Zarbee's για την καταπολέμηση του βήχα και του πονόλαιμου που περιέχει επίσης γλυκερόλη και φύλλο κισσού για να καταπραΰνει τον λαιμό σας (6 , 7 ).
2. Ευεργετικές ιδιότητες του μελιού
Έχει αποδειχθεί ότι το μέλι περιέχει πολλά μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο του μελιού, αλλά όπως έχει διερευνηθεί το μέλι περιέχει φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο (8).
Αν και υπάρχουν μόνο σε μικρές ποσότητες, τα θρεπτικά συστατικά από το μέλι το καθιστούν μια πιο υγιεινή διατροφική επιλογή από την κανονική ζάχαρη (8).
3. Το μέλι είναι ελαφρώς καλύτερο για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας
Το μέλι έχει ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) (δείκτης που δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρό σας όταν καταναλωθεί μόνο του (9) σε σύγκριση με τη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι όντως θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο η ζάχαρη (10).
Το μέλι είναι επίσης γενικά πιο γλυκό από τη ζάχαρη, που σημαίνει ότι ενδεχομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο από αυτό στη μαγειρική σας.
Επιπλέον, το μέλι είναι μια φυσικά σταθερή τροφή, που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου σε ξηρές συνθήκες, και σπάνια θα χαλάσει (11).
Μπορούν όλοι να επωφεληθούν από το μέλι;
Πολλοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τα οφέλη του μελιού. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στο μέλι και να έχουν ήπιες έως σοβαρές αντιδράσεις. Επηρεάζονται ιδιαίτερα εκείνοι που είναι ήδη επιρρεπείς σε αλλεργίες στη γύρη (10).
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μιλήστε με τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να χορηγείται μέλι σε βρέφη κάτω των 12 μηνών. Αυτό συμβαίνει επειδή το πεπτικό τους σύστημα, το οποίο εξακολουθεί να αναπτύσσεται αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βρεφικής αλλαντίασης (11), ενός σπάνιου τύπου δηλητηρίασης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.
Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους το μέλι μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Αλλά πριν αρχίσετε να το προσθέτετε σε όλα, θυμηθείτε ότι το μέλι εξακολουθεί να μετράει ως πρόσθετα σάκχαρα και ως εκ τούτου πρέπει πάντα να καταναλώνεται με μέτρο. Μιλήστε με τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, εάν τυχόν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες .
Βιβλιογραφία:
National Honey Board. (n.d). How Honey Is Made. Available at: https://honey.com/about-honey/how-honey-is-made (Accesed 23 March 2023)
Callaway, E. (2015). Early farmers minded their own beeswax. Nature. Available at: https://doi.org/10.1038/nature.2015.18771 (Accesed 23 March 2023)
The Honey Association (n.d). A brief history of honey. Available at: https://www.honeyassociation.com/about-honey/history (Accesed 15 April 2025)
National Honey Board. (n.d). Honey History Facts. Available at: https://honey.com/about-honey/how-honey-is-made (Accesed 23 March 2023)
World Health Organization. (2001). Cough and cold remedies for the treatment of acute respiratory infections in young children. Available at: https://www.who.int/publications/i/item/WHO_FCH_CAH_01.02 (Accesed 23 March 2023)
Eccles, R., & Mallefet, P. (2017). Soothing Properties of Glycerol in Cough Syrups for Acute Cough Due to Common Cold. Pharmacy (Basel, Switzerland), 5(1), 4. Available at: https://doi.org/10.3390/pharmacy5010004 (Accesed 23 March 2023)
European Medicines Agency (2018). ‘Herbal summary for the public on Hedera helix L., folium?’. European Medicines Agency. Available at: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/ivy-leaf-summary-public_en.pdf (Accessed 23 March 2023).
Ajibola, A., Chamunorwa, J. P., & Erlwanger, K. H. (2012). Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth. Nutrition & metabolism, 9, 61. Available at: https://doi.org/10.1186/1743-7075-9-61. (Accesed 23 March 2023).
Diabetes UK. (n.d). Glycaemic index and diabetes. Available at: https://www.diabetes.org.uk/living-with-diabetes/eating/carbohydrates-and-diabetes/glycaemic-index-and-diabetes (Accesed 23 March 2023).
Bobiş, O., Dezmirean, D. S., & Moise, A. R. (2018). Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018, 4757893. Available at: https://doi.org/10.1155/2018/4757893. (Accesed 23 March 2023).
Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. (2017) ‘Honey And Health: A Review Of Recent Clinical Research’, Pharmacognosy Res., 9(2), 121-127. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/ (Accessed 23 March 2023).
Aguiar, R., Duarte, F. C., Mendes, A., Bartolomé, B., & Barbosa, M. P. (2017). Anaphylaxis caused by honey: a case report. Asia Pacific allergy, 7(1), 48–50. Available at: https://doi.org/10.5415/apallergy.2017.7.1.48 (Accesed 23 March 2023).
Tanzi Pharm, M. & Gabay Pharm, M. (2002). Association Between Honey Consumption and Infant Botulism. Pharmacotherapy, 22(11), 1479-1483. Available at: https://accpjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1592/phco.22.16.1479.33696 (Accesed 23 March 2023).
